Proč BIO vína?
Naší snahou je ukázat, že víno, aby nás oslovilo, nepotřebuje chemická hnojiva a postřiky, nebo uměle přidanou vůni a přibarvování. Velmi často nám navíc po konzumaci takového "upraveného" vína následně není moc dobře. Tisíce let při výrobě a pěstování vína naši předkové žádné chemické prostředky nepoužívali. Víno bylo lékem. Biovíno znamená, že barva vína, jeho vůně, chuť a celkový dojem vychází jen z přírody a umění vinaře. Biovíno nám chutná a také je nám po něm dobře.
Biovinaři hospodaří v souladu s přírodou a produkují ekologicky čisté a kvalitní víno ze zdravých rostlin v přirozeném prostředí. V Rakousku je produkce vína v BIO režimu několikanásobně přísně kontrolována státními i nezávislými kontrolními subjekty. Vinice v systému ekologického vinohradnictví musejí být certifikovány.
Při pěstování i zpracování našich biovín je kladen zvláštní důraz na zdraví. Nejsou používána žádná chemická hnojiva ani chemické postřiky proti škůdcům a plísňovým chorobám. Při zpracování není víno nijak dochucováno, doslazováno, nejsou přidány žádné umělé syntetické vůně. Naše biovína mají navíc díky skvělým klimatickým podmínkám přirozeně vyšší cukernatost hroznů v kvalitě přívlastkových vín.
Víno je jako lék. Hlava po biovíně Vás rozhodně nebolí. Zdraví máte ve svých rukou. Je to zdraví, které chutná.
Žádná chemie
V ekologických vinicích se nesmějí používat průmyslová hnojiva, herbicidy k tlumení plevelů ani pesticidy proti škůdcům. Půda je šetrně obdělávána, vinaři používají pouze biologickou ochranu vinic proti chorobám či škůdcům. To se děje například pomocí zapracování rostlinných zbytků do půdy, použitím rostlinných výtažků namísto syntetických chemických přípravků, prosvětlováním a redukcí hroznů nebo širšími řádky ve vinici pro dosažení vysoké zralosti při sklizni. Pěstují se speciální plísním a chorobám odolné odrůdy vína. Díky přirozenému růstu révy je více aromatických látek v moštu a jsou silnější slupky bobulí, které dávají červeným vínům obzvláště intenzivní barvu.
Biovíno je vyráběno šetrněji než běžné ne-bio. Zpracování vinných hroznů probíhá bez používání šlechtěných kvasinek, enzymů a dalších syntetických přípravků, stabilizačních látek a bez aromat. Na rozdíl od konvenčních vín nesmí být nijak dochucováno a doslazováno. Výsledkem tak je skutečně přírodní víno bez syntetických reziduí a umělých barviv, při jehož výrobě bere vinař maximální ohled na životní prostředí, a to od začátku až do konce. Námi nabízené BIO víno je uchováváno v nerezových tancích (citelně vyšší hygiena oproti klasickým dřevěným sudům).
Chemické pesticidy, herbicidy, fungicidy a insekticidy do vinné bio zahrady nepatří. Jak jsme řekli již v úvodu, naši předkové je tisíce let před vynálezem chemických prostředků také nepoužívali. Barva vína, jeho vůně, chuť a celkový dojem vychází tedy skutečně jen z přírody a umění vinaře.
BIOVÍNA = vína s nenahraditelnou přidanou hodnotou. Snoubí se zde harmonie chuti, barvy, vůně, kvality a ekologie v přírodě. Naše zdraví.