Biovinařství Ganser
Vinohrady rodiny Ganser leží v Rakousku v Burgenlandu, rozprostírají se uprostřed Národního parku Neziderského jezera. Tato oblast se díky specifickým klimatickým podmínkám právem řadí mezi nejlepší vinařské oblasti v Evropě, především kvůli 300 slunečních dní v roce. Vinařství Ganser s plochou vinic přibližně 4ha je od roku 1972 tradičním rodinným podnikem, kde veškeré práce zastávají vlastními silami rodinní příslušníci. Na pěstování a produkci výhradně biovína přešel Josef se svým synem Berndem již v roce 1994, jako jeden z prvních vinařů v této oblasti.
Rodina Ganser hospodaří v souladu s přírodou, půda jejich krásných vinohradů není zatížena zemědělskými chemikáliemi. Nechtěli pít víno, v němž by mohly být přítomny zbytky chemických látek. Josef se od počátku široce zajímal o problematiku šlechtění nových odrůd vinné révy, které jsou odolné vůči houbovým chorobám, škůdcům, odolné na sucho a mráz. Nyní pěstuje některé netradiční vinné odrůdy (např. Rathay, Roesler aj.). Je to vinař, který je přesvědčen, že dobrá práce na vinohradu je víc než polovina úspěchu. Říká, že: „Víno se nedělá ve sklepě, ale na vinici". V praxi to znamená, že je potřeba klást velký důraz nejen na zdravou živnou půdu, ale i na kvalitu a zralost hroznů. Na kvalitu hroznů má vliv hned několik faktorů - například daná odrůda vysazená na správné půdě a ve správné oblasti, stáří a kvalita vinic a šetrný sběr hroznů při dosažení té správné cukernatosti.
Naše vína mají dva zásadní benefity. Jejich cukernatost se při sklizni pohybuje mezi 19 až 22 stupni KMW, což odpovídá požadavkům pro vína s přívlastkem pozdní sběr až výběr z hroznů, a obsahují jen minimální množství oxidu siřičitého nutného ke stabilizaci vína v lahvi, zhruba 20 mg/l namísto u biovín povolených 150 mg/l.
Díky rodině Ganser jsme poprvé ochutnali biovína, která nás zaujala a která nás velice oslovila. Měli jsme nejednou možnost osobně vidět jejich práci ve vinici i vlastní produkci vína. Pokud se biovíno vyrábí poctivě, z kvalitních zdravých hroznů a správným technologickým postupem, může chutnat a vonět opravdu báječně. Josefova láska k vínu, láska k přírodě, naprosto přírodní postupy při pěstování a výrobě ve spojení s výjimečným klimatickým prostředím dávají vínům z vinařství Ganser jedinečné vlastnosti.