Biovinařství Ganser

Vinohrady rodiny Ganser leží v Rakousku v Burgenlandu, rozprostírají se uprostřed Národního parku Neziderského jezera. Tato oblast se díky specifickým klimatickým podmínkám právem řadí mezi nejlepší vinařské oblasti v Evropě, především kvůli 300 slunečních dní v roce. Vinařství Ganser s plochou vinic přibližně 4ha je od roku 1972 tradičním rodinným podnikem,  kde veškeré práce zastávají vlastními silami rodinní příslušníci. Na pěstování a produkci výhradně biovína přešel Josef se svým synem Berndem již v roce 1994, jako jeden z prvních vinařů v této oblasti. 
Rodina Ganser hospodaří v souladu s přírodou, půda jejich krásných vinohradů není zatížena zemědělskými chemikáliemi. Nechtěli pít víno, v němž by mohly být přítomny zbytky chemických látek. Josef se od počátku široce zajímal o problematiku šlechtění nových odrůd vinné révy, které jsou odolné vůči houbovým chorobám, škůdcům, odolné na sucho a mráz. Nyní pěstuje některé netradiční vinné odrůdy (např. Rathay, Roesler aj.). Je to vinař, který je přesvědčen, že dobrá práce na vinohradu je víc než polovina úspěchu. Říká, že: „Víno se nedělá ve sklepě, ale na vinici". V praxi to znamená, že je potřeba klást velký důraz nejen na zdravou živnou půdu, ale i na kvalitu a zralost hroznů. Na kvalitu hroznů má vliv hned několik faktorů - například daná odrůda vysazená na správné půdě a ve správné oblasti, stáří a kvalita vinic a šetrný sběr hroznů při dosažení té správné cukernatosti.
 
Ne vždy chutnají biologická vína lépe než ostatní. Tyto metody vyžadují vyšší úroveň dovedností, péči a trpělivost. Zkušený pěstitel s větší pravděpodobností zkazí biovíno než víno, u něhož se může uchýlit k chemikáliím. Ale zdaří-li se, tato vína vynikají čistší a intenzivnější chutí. Hlavním důvodem je i to, že pocházejí z keřů, jež bez přísunu chemikálií dávají nižší výnosy, ale o to více koncentrovanější chuť. 
 
Naše vína mají dva zásadní benefity. Jejich cukernatost se při sklizni pohybuje mezi 19 až 22 stupni KMW, což odpovídá požadavkům pro vína s přívlastkem pozdní sběr až výběr z hroznů, a obsahují jen minimální množství oxidu siřičitého nutného ke stabilizaci vína v lahvi, zhruba 20 mg/l namísto u biovín povolených 150 mg/l.
 
Díky rodině Ganser jsme poprvé ochutnali biovína, která nás zaujala a která nás velice oslovila. Měli jsme nejednou možnost osobně vidět jejich práci ve vinici i vlastní produkci vína. Pokud se biovíno vyrábí poctivě, z kvalitních zdravých hroznů a správným technologickým postupem, může chutnat a vonět opravdu báječně. Josefova láska k vínu, láska k přírodě, naprosto přírodní postupy při pěstování a výrobě ve spojení s výjimečným klimatickým prostředím dávají vínům z vinařství Ganser jedinečné vlastnosti.
 
 
ico-eubio

Kontakt

BIOVINKO.CZ
Monika Nováková
Josefa Čapka 1032, Kladno
+420 607 594 077
Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.
  


ico-austria-biogarance


Facebook
Twitter